czwartek, 9 października 2014

Rybka zamknięta w słoiku

Ryba w  słoiku to fajna odmiana dla naszego podniebienia. Zazwyczaj smażę ryby w panierce lub całkiem bez panierki jednak tym razem postanowiłam  zrobić rybę  do słoika.
Potrzebujemy 1,5 kg ryb najlepiej leszczy i ok 5 cebul.
Ryby należy okurować jak to mówi mój M. i dobrze umyć . Rybę przyprawiamy przyprawą do tego przeznaczoną , panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na oleju. Po usmażeniu rybki wkładamy do słoików co jakiś czas przekładając ją plasterkami cebulki. Cebulka powinna być nie smażona. Dodatkowo do słoika wkładamy 2 szt ziela ang. , po 1 listku laurowym i 4 ziarenka pieprzu .
Następnie do każdego słoika wlewamy zalewę . Ważne by zalewa była zagotowana ale ostudzona.
1 szkl octu
4 szkl wody
0,5 szkl cukru
1 łyżka soli
Po upływie 3 dni możemy zajadać się pyszną rybką w galarecie . Ości drobne w rybie po tych 3 dniach stają się mięciutkie .
 Pamiętajcie , że słoiki z rybą należy trzymać w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz